Näyttökuva 2017-08-07 kello 7.25.43

Polkujuoksun aloittaminen

Verrattuna normaaliin juoksuun, polkujuoksu kehittää enemmän taitoa ja ketteryyttä. Maastossa juostessa eteen tulee erilaisia esteitä ja askeleen paikkaa joutuu välillä etsimään juurien ja kivien seasta. Polkujuostessa vauhti vaihtelee kävelystä nopeaan alamäkijuoksuun maaston mukaan. Jyrkimmissä ylämäissä syke pysyy korkealla ilman juoksuaskelia ja väliin tulevat helpommat tiepätkät tarjoavat vauhtia aivan samalla lailla kuin normaali juoksukin. Polkujuoksu vaatii enemmän keskivartalolta, koska tasapainon pitäminen esimerkiksi kiveltä toiselle hypätessä vaatii tasapainoa ja hyvää keskivartalon pitoa.

Näyttökuva 2017-08-07 kello 7.25.50

Polkujuoksun voi aloittaa aivan samoilla välineillä kuin normaalin juoksun. Tarvitset vain sopivan vaatetuksen ja juoksujalkineet. Harrastuksen edetessä voit harkita polkujuoksuun tarkoitettujen pitävämpien kenkien hankkimista. Suunnistusta voi helpottaa navigointiominaisuuden sisältävällä kellolla, mutta alkuun pääsee hyvin käyttämällä tuttuja maastoja ja kännykän karttaa.

Näyttökuva 2017-08-07 kello 7.24.51

Tekniikan kannalta tärkeintä maastossa juostessa on rytmi. Rytmi on hieman tiheämpi kuin normaalissa juoksussa. Erityisen tärkeäksi rytmin säilyttäminen tulee reittien haastavimmissa kohdissa. Alustan ollessa vaativa, tai polun noustessa tai laskiessa jyrkästi, hyvän rytmin säilyttäminen on avainasemassa vauhdin säilyttämiselle. Taito kehittyy juoksemisen myötä, eikä alussa kannata ottaa liikaa riskejä. Harrastuksen alkuvaiheessa juokseminen poluilla on hitaampaa kuin maantiellä, mutta taidon kehittyessä vauhti kasvaa nopeasti myös poluilla.

Näyttökuva 2017-08-07 kello 7.24.32

Polkujuoksu tarjoaa uusia reittejä ja uudenlaisen tavan nauttia juoksusta. Suomessa on tarjolla tapahtumia Suomen kauneimmissa kansallispuistoissa, joissa itseään voi haastaa itselle sopivalla matkalla. Polut tuovat myös uuden näkökulman tuttuihin maastoihin. Oma kotikaupunki aukeaa eri tavalla kun juoksulenkit suuntautuvat tuttujen reittien sijaan oman kaupungin parhaille poluille!

-Valmentaja Teemu Lemmettylä

Run alkaa 14.8. ja mukana on nyt myös polkujuoksuohjelma! Lue lisää!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>