FitFysio, osa 4: Kesytä kireät rintalihakset ennen kuin olet lysyssä

Ryhti

Isoista ja vahvoista rintalihaksista tulee yleensä mieleen salilla peilin edessä pullistelevat bodarit tai penkkitulosten vertaileminen kavereiden kesken. Rintalihaksilla on kuitenkin tärkeämpiäkin tehtäviä kuin näyttää hyvältä ja pullistella paidan alla. Tiesitkö, että rintalihaksemme koostuu itse asiassa kahdesta eri lihaksesta – isosta ja pienestä rintalihaksesta. On mahdollista, että kyseisessä lihaksessa ei ole riittävästi potkua ja useissa urheilulajeissa tämä lihaspari on tärkeässä roolissa, mutta tyypillisesti erityisesti niskahartiaseudun ongelmista kärsivien tulisi lihasten vahvistaminen sijaan keskittyä lihasten rentouttamiseen.

 

Venyttele monessa eri kulmassa

  • Isoa rintalihasta saat tehokkaasti venytettyä ovenkarmien välissä eli käsi koukkuun 90-asteeseen ovenkarmille, kierrä vartaloa hieman poispäin ja jo tuntuu rintalihaksen etuosassa. Aseta kättä välillä hieman ylemmäs tai alemmas ja huomaat venytyksen tuntuvan eri kohdassa!

 

Tehosta venytystä jännitys-rentous –menetelmällä

  • Kun ensin jännität venytettävää lihasta saat lihaksen rentoutumaan paremmin. Ennen edellä mainittua venytystä pyri työntämään ovenkarmia kyynärvarrella eteenpäin jännittämällä rintalihasta. Pidä jännitys 10 sekuntia. Ravistele tämän jälkeen kättä hieman, jotta rintalihas varmasti rentoutuu ja vasta tämän jälkeen venytä samaista lihasta 20 sekunnin ajan. Toista useamman kerran.

 

Älä unohda pientä rintalihasta

  • Pienen rintalihaksen venyttelyyn kannattaa ottaa mukaan pyyhe apuvälineeksi! Aseta pyyhe rullalle (halkaisija noin 15cm) ja asetu pyyherullan päälle makaamaan, niin että rulla on selkärankasi suuntaisesti. Avaa tämän jälkeen kädet yläviistoon ja anna niiden rauhallisesti painua lattiaa kohti, samalla kun rulla aukaisee rintakehääsi.

rintalihas

Rullaile rohkeasti

  • Putkirulla kannattaa kaivaa sängyn alta tai kaapin pohjalta ja ottaa se rintalihaksien kesytyksessä tehokäyttöön. Iso rintalihas on iso lihas ja tämän vuoksi sitä kannattaa rullata monipuolisesti. Aloita niin, että rulla on rintalastan suuntaisesti ja hetken rullailtuasi käännä rulla, niin että se on poikkisuorasti rintalastaan nähden. Iso rintalihas muodostaa etummaisen kainalopoimun ja tämän vuoksi kannattaa rullata aivan olkavarteen asti.

 

Varaa aika kehonhuoltoon tai fysioterapiaan

  • Hieroja löytää usein mitä makeimpia paikkoja niskasta ja lapaluiden välistä. Mitä jos seuraavalla kerralla varaisitkin ajan rintalihasten ja käsien hierontaan? Fysioterapiasta saat lihasten rentouttamisen lisäksi myös vinkit asentosi tai ryhtisi korjaamiseen, niin ettei tämänlaisia jumeja enää pääse syntymään.

Artikkelin on kirjoittanut FitFarmin fysioterapeutti Milla Lähdeniemi

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>