1192116_orig

Post-Competition Eating Disorder

Näin kisojen jälkeen monella on vaikeuksia nälän tunteen hallinnan kanssa. Toiset tuntuvat pärjäävän helpommin ja toisilla taas on äärimmäisen rankkaa. Yksilökohtaiset erot korostuvat erityisesti tässä kohtaa, samoin kuin se kuinka kokenut kisaaja on kyseessä. Dieetti, varsinkin kisadieetti, on projekti jolla on selkeä päättymiskohta. Ihan terveydellisistäkin syistä sen on joskus päätyttävä. Tämän jälkeen jää monesti tyhjä olo, ja vailla päämäärää kontrolli katoaa helposti.

Päätin raapustaa tähän liittyvät ajatukset yhteen ja antaa lapselle nimen PCED, eli kavereiden kesken vaan Post-Competition Eating Disorder (kisojen jälkeinen syömishäiriö). Ai miksi? No siksi että on trendikästä keksiä erilaisia lyhenteitä, ja koska maailmassa ei näy loppua syömishäiriöille – enkä oikean pidä ajatuksesta jossa meidät kategorisoidaan saman diagnoosin alle normaalien syömishäiriöiden kanssa.

Syömis-sitä, häiriö-tätä

636231423218623866-2135327474_Eating Disorders Cover Image

Pakko sanoa että uusia diagnooseja tuntuu syntyvän vähän turhankin herkästi. En yhtään ihmettele jos kohta olisi syömishäiriö kumirenkaiden nakertamiselle, mutta tämmöisessä maailmassa eletään, ja jos huomataan että saman tyyppistä käyttäytymistä alkaa esiintyä joukolla ihmisiä niin se pitää jollakin tavalla luokitella ja lokeroida. Yhteisössä vallitsevat normit sitten määrittelevät yleensä sen katsotaanko sitä hyvällä vai pahalla, eli lähinnä tarvitseeko sitä hoitaa jotenkin. Lienee paikallaan todeta tässä kohtaa etten ole lääkäri, enkä psykologi, tai muukaan sen sortin asian tuntija, mutta samankaltaisuudet paistavat silmään ja niihin peilaten syntyi tämä teksti.

Post-Competition Eating Disorder – PCED

Post-Competition Eating Disorder, ei siis ole mikään virallinen termi vaan jotain minkä repäisin hatusta työnimeksi tälle tekstille. Tottahan toki näin raflaavalla häiriöllä pitää olla määritelmäkin ja se menee kutakuinkin näin: Kisojen jälkeinen syömishäiriö käsittää useita toistuvia syömisjaksoja, jolloin ruokaa, joka usein on myös epäterveellistä lähtökohtaisesti, ahdetaan suuria määriä, ilman että syömisjakson jälkeen pyritään saamaan syötyä ruokaa ulos (esim. oksentaminen). Syöminen menee usein yli kylläisyyspisteen, eikä siihen liity välttämättä edes varsinaista mielihalua kyseiseen ruokaan.

PCED:n lähisukulainen on BED, eli Binge Eating Disorder. Sillä on hyvin paljon samankaltaisia ominaisuusia, ja kyseinen diagnoosi sopisi hyvin kisojen jälkeiseen tilaan, MUTTA! BED:ssä ongelmat ovat vahvasti sosiaalisiin ja tunneperäisiin ongelmiin sidonnaisia. PCED:ssä laukaiseva tekijä on enemmänkin fysiologinen. Raja on silti musta-valkoinen, koska tunneperäiset syyt ruokkivat ennestään PCED:ä vielä kovemmin. Esimerkiksi: puolivuotta kisadieetillä, ja kovan työn tehnyt kisaaja epäonnistuu kisoissa ja jää pois eliminaatiokierroksella. Pettymys luo vahvan tunnetilan joka yhdessä fysiolokisen tarpeen kanssa ruokkia kehoa luo otollisen maaperän kunnon ahminnalle!

Tunnusmerkkejä

Mistä tietää onko tämän tyyppisen käyttäytymisen uhri? Yksilöllisiä eroja on aina, mutta yleisesti jos tunnistat seuraavia piirteitän niin voit huokaista helpotuksesta, et ole yksin. Tässä kohtaa oletuksena on että kisat on kisattu, ne muutamat vapaapäivät syönnin osalta on pidetty, ja pitäisi elää ”normaalisti”:

 • Pyrit pitämään kiinni kisakunnosta kynsin ja hampain.
 • Nälän tunne ei häviä millään, ja olet yrittänyt tukahduttaa sitä kaikella mahdollisella!
 • Syöminen lähtee lapasesta helposti ja päättyy vasta kun kaikki on tuhottu, vatsapystyssä ja ratkeamispisteessä.
 • Syöt asioita joita ei tee oikeastaan edes mieli.
 • Aloitat taas dieetin, kun huomaat peilikuvasi ettet pullahda enempää.
 • Syöt normaalia nopeammin ateriat.
 • Kaapeissa on jo valmiiksi ostettuna kuukausien ajalta kaikkea sitä mitä et saanut syödä, sillä seurauksella että nyt sitä sitten menee!
 • Jne..

Listaan mahtuisi vaikka kuinka monta kohtaa, mutta ehkä tästä saat jo idean. Varsinkin uusilla kisaajilla ydinajatus on monesti että saavutettu kunto pitäisi jollain ilveellä pystyä säilyttämään. Jos valmentajasi ei ole vielä sitä painottanut, niin sanotaan se vielä tässä: kisakunto on vain hetken huippusuoritus, pieni hetki joka voidaan mitata minuuteissa, hetki kun pitää näyttää mahdollisimman kovalta sen aikaa kun olet tuomarien arvioitavana. Tämä tila on keholle ääritila, joka ei missään muodossa ole terveellinen pitkällä juoksulla, ja jonka pysyvyyttä vastaan keho taistelee kaikin keinoin. Samoista fysiologisista syistä nälkä ei tule katoamaan vielä pitkään aikaan, vaikka ahmisit mitä. Näistä kahdesta ajatuksesta kannattaa lähteä liikkeelle kun miettii mitä asialle voisi tehdä. Mitä alemmas rasvaprosentti on vedetty, sen kovempi homma on pitää homma kurissa.

Apukeinoja ahmimisen hallintaan

Jotta kirjoituksesta ehkä olisi jollekin  hyötyä ajattelin listat kylmän viileästi keinoja, ja ajatuksia joita olen itse soveltanut saman kaltaisina hetkinä. Mitään sen suurempaa feng shuita tai meditaatiota ei tarvitse harrastaa, ja asiat ovat ihan keittiöpsykologin tasolla – mutta joskus auttaa kun vaan näkee sen minkä tietää jo sanoiksi puettuna.

 • Poista kotoa jääkaapista, pakastimesta, kuivakaapeista, lokerikoista, yms. kaikki epäterveellinen varsinkin sellaiset asiat joita ahmiessa normaalisti suosit. Harva haluaa ahmia täysjyväleipää ja parsakaalia. Niitä ei tarvitse loppuelämäsi ajaksi haudata, vaan idea on että vasta kun olet kunnolla palautunut on taas turvallista pitää kaapissa sellaisia asioita, mitkä tässä kohtaa voisivat johtaa ahmintaan.
 • Älä kulje nälkäisenä kahviloiden, kauppojen karkkihyllyjen sun muiden houkutusten keskellä! Jos tiedät että joku asia on sinulle vaikea vastustaa, niin välttele tilanteita joissa joudut kohtaamaan houkutukset.
 • Vältä ylimääräistä stressiä! Älä ylikuormita itseäsi ylitöillä, älä ota lisää projekteja vedettäväksi, älä tee vapaaehtoistyötä omien töidesi lisäksi, jne. Pidä asiat yksinkertaisina ja hallittavina. Pura stressiä liikuntaan, itsesi hemmotteluun, rentoutumiseen ja asioihin jotka saavat sinut tuntemaan olosi rentoutuneeksi. Tähän voisi lisätä myös, vältä negatiivisia ihmisiä. Sillä varsinkin fitnesslajien sirkushuvia tuntuu olevan kisaajien rebound -kuntojen ihmettely suureen ääneen.
 • Varmista että nukut tarpeeksi ja että unesi laatu on laadukasta! Väsyneenä mieli halajaa herkkuja kovemmin ja ahminta voi laueta jo pelkästään tästä.
 • Pidä kiinni ateriarytmistä! Syö 2-3 h välein, tarkoituksena ettei nälkä pääse niin kovaksi ettei sitä voi enää hallita. Ylimääräinen proteiinidrinkki tai pari päivässä ei varmasti tee niin paljon pahaa kuin kokonainen täytekakku iltapalaksi.
 • Syö korostetun hitaasti! Pureskele ruoka huolella ja maistele kunnolla ennen nielaisua. Älä ahda suuta täyteen kerralla, vaan ota pieniä palasia yksitellen.
 • Juo hieman suullisten välissä. Näin pitkität ateriaa, ja täytät samalla vatsalaukkua nesteellä ja kehon kylläisyyssignaalit saavat aikaa toimia.
 • Ruuan hitaampi imeytyminen voi olla hyödyllistä tässä asiassa. Kokeile syödä hitaasti imeytyviä, kuitupitoisia ravintoaineita. Varmista että saat hyvää rasvaa jokaisella aterialla, joka hidastaa ruoka-aineiden imeytymistä ennestään.
 • Varo jouten oloa ja tylsistymistä. Tiedätkö tilanteen kun olet kotona, eikä ole mitään tekemistä, telkkarista ei tule mitään mielekästä eikä muutenkaan ole järjellistä puuhasteltavaa. Menet jääkaapille katsomaan olisiko siellä jotain syötävää, vaikka sinulla ei edes ole nälkä.
 • Syö kasviksia ja vihanneksia paljon!
 • Kun tarve ahmia kuitenkin iskee, kokeile hallita tilannetta vielä näillä:
  • Keksi jotain tekemistä ennen syömistä: ”Putsaan tiskipöydän ja keittiön pinnat ennen kuin otan herkkuja”. Monesti ajatuksien kääntäminen muualle katkaisee tarpeen syömiselle.
  • Tee itsesi kanssa sopimus: syön ensin jotain terveellistä, esimerkiksi ruisleivän juustolla ja kinkulla, tai proteiinivanukkaan, ja jos sen jälkeen vielä tekee mieli niin sitten vasta syön.
  • Koita viivyttää tarvetta ahmintaan. Kokeilen ensin pidättäytyä minuutin ajan, seuraavalla kerralla kaksi minuuttia, sitten kolme, jne. Tarve ahmia voi mennä yllättäen ohitse.

20170521_160049

Noin, varmasti ns. itsestään selvyyksiä monelle. Ei se teoriassa vaikeaa olekkaan ja olotilat helpottuvat aikanaan. Ellei sitten kehity niitä tunneperäisiä solmuja, joiden avaaminen onkin ammattilaisten asia. Sanotaan vaikka että olkaa tarkkoina oman kehonkuvanne muuttumisen kanssa, ja tällä tarkoitan sitä mikä mielikuva teillä on pääkopan sisällä! Ironisesti hieman hymyilyttää kirjoittaa tätä Kreetan lämmössä, herkuista notkuvien buffet -pöytien äärestä. Ehkä tämä olikin vain muistutus itselle! Lämmintä kesän alkua sinne Suomeenkin!

 

174 replies

Trackbacks & Pingbacks

 1. par l� kirjoitti:

  Title

  […]usually posts some incredibly fascinating stuff like this. If you are new to this site[…]

 2. coupon codes kirjoitti:

  Title

  […]check below, are some completely unrelated sites to ours, nevertheless, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 3. Big Super Truck kirjoitti:

  News info

  I was reading the news and I saw this really interesting information

 4. Tumblr article

  I saw a writer writing about this on Tumblr and it linked to

 5. m1 driver australia kirjoitti:

  Title

  […]Every the moment in a whilst we choose blogs that we read. Listed below are the most recent internet sites that we choose […]

 6. Title

  […]please pay a visit to the internet sites we comply with, including this 1, because it represents our picks through the web[…]

 7. Title

  […]always a major fan of linking to bloggers that I adore but don’t get lots of link like from[…]

 8. nursery rhymes kirjoitti:

  Looking around

  I like to browse in various places on the internet, often I will go to Digg and follow thru

 9. Title

  […]check beneath, are some completely unrelated web sites to ours, having said that, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 10. Title

  […]Here is a good Blog You might Come across Interesting that we Encourage You[…]

 11. Title

  […]we prefer to honor several other internet web-sites on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 12. 5 little pig kirjoitti:

  News info

  I was reading the news and I saw this really interesting information

 13. Title

  […]Here are some of the web-sites we suggest for our visitors[…]

 14. Title

  […]that may be the end of this write-up. Here you will locate some web sites that we feel you will appreciate, just click the links over[…]

 15. Title

  […]below you will obtain the link to some internet sites that we consider you must visit[…]

 16. Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 17. Informative and precise

  Its hard to find informative and precise information but here I noted

 18. Yahoo results

  While searching Yahoo I discovered this page in the results and I didn’t think it fit

 19. Title

  […]we prefer to honor many other online web-sites around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 20. Digg

  While checking out DIGG yesterday I noticed this

 21. Title

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they may be basically worth a go by means of, so possess a look[…]

 22. Title

  […]usually posts some incredibly fascinating stuff like this. If you’re new to this site[…]

 23. fix tmj kirjoitti:

  Dreary Day

  It was a dreary day here today, so I just took to piddeling around online and realized

 24. Title

  […]The information mentioned inside the report are a number of the ideal offered […]

 25. Title

  […]here are some hyperlinks to sites that we link to for the reason that we assume they are really worth visiting[…]

 26. 火锅 kirjoitti:

  Title

  […]one of our visitors just lately proposed the following website[…]

 27. the shoes kirjoitti:

  Digg

  While checking out DIGG yesterday I noticed this

 28. Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 29. Title

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they’re in fact really worth a go as a result of, so possess a look[…]

 30. relations kirjoitti:

  Title

  […]please stop by the web-sites we stick to, including this one, because it represents our picks in the web[…]

 31. دانلود kirjoitti:

  Title

  […]Here is an excellent Blog You may Find Fascinating that we Encourage You[…]

 32. Title

  […]Here is a good Weblog You may Obtain Exciting that we Encourage You[…]

 33. Title

  […]very couple of internet sites that occur to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out[…]

 34. Title

  […]we prefer to honor several other world wide web sites on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 35. Looking around

  I like to surf around the internet, regularly I will go to Digg and follow thru

 36. Title

  […]one of our visitors lately suggested the following website[…]

 37. Reggie middleton kirjoitti:

  Title

  […]here are some hyperlinks to internet sites that we link to since we believe they are really worth visiting[…]

 38. Title

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they’re in fact really worth a go through, so have a look[…]

 39. More Info kirjoitti:

  Title

  […]just beneath, are various totally not related web sites to ours, on the other hand, they are surely worth going over[…]

 40. Title

  […]we came across a cool internet site that you just may enjoy. Take a appear when you want[…]

 41. 3D kirjoitti:

  Tumblr article

  I saw a writer talking about this on Tumblr and it linked to

 42. agrandir penis kirjoitti:

  Yahoo results

  While searching Yahoo I found this page in the results and I didn’t think it fit

 43. blazing key kirjoitti:

  Wikia

  Wika linked to this website

 44. 5 little monkeys kirjoitti:

  Its hard to find good help

  I am regularly proclaiming that its difficult to get good help, but here is

 45. Title

  […]we prefer to honor numerous other web web pages on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 46. Grammy kirjoitti:

  Tumblr article

  I saw someone talking about this on Tumblr and it linked to

 47. Yahoo results

  While searching Yahoo I discovered this page in the results and I didn’t think it fit

 48. Title

  […]one of our visitors a short while ago encouraged the following website[…]

 49. Title

  […]here are some hyperlinks to web pages that we link to simply because we think they are really worth visiting[…]

 50. vpn kirjoitti:

  Wikia

  Wika linked to this website

 51. zobacz kirjoitti:

  Title

  […]we came across a cool web page that you simply may well love. Take a look if you want[…]

 52. Wikia

  Wika linked to this website

 53. Tumblr article

  I saw a writer talking about this on Tumblr and it linked to

 54. Title

  […]that would be the end of this report. Right here you’ll come across some web sites that we consider you’ll value, just click the links over[…]

 55. Title

  […]check beneath, are some completely unrelated web sites to ours, nonetheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 56. Title

  […]below you will come across the link to some sites that we think you need to visit[…]

 57. Title

  […]usually posts some extremely exciting stuff like this. If you are new to this site[…]

 58. Title

  […]here are some hyperlinks to sites that we link to for the reason that we feel they may be really worth visiting[…]

 59. Title

  […]below you’ll come across the link to some web sites that we believe you need to visit[…]

 60. کول دانلول kirjoitti:

  Title

  […]check beneath, are some totally unrelated web-sites to ours, on the other hand, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 61. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nonetheless definitely really worth taking a appear, whoa did 1 study about Mid East has got more problerms as well […]

 62. anime series kirjoitti:

  Title

  […]very few web sites that happen to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out[…]

 63. vpm kirjoitti:

  Title

  […]very few web-sites that come about to be in depth below, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 64. Title

  […]that would be the end of this article. Here you’ll discover some web pages that we assume you’ll enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 65. Title

  […]Here are a few of the web pages we recommend for our visitors[…]

 66. my baseball card kirjoitti:

  Title

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I enjoy but don’t get a good deal of link appreciate from[…]

 67. Title

  […]here are some hyperlinks to web pages that we link to due to the fact we believe they may be really worth visiting[…]

 68. coin-banks.com kirjoitti:

  Title

  […]please check out the websites we comply with, like this 1, as it represents our picks through the web[…]

 69. DraftKings DFS kirjoitti:

  Title

  […]one of our visitors a short while ago proposed the following website[…]

 70. Title

  […]please visit the web-sites we follow, like this a single, because it represents our picks in the web[…]

 71. coin-banks exchange kirjoitti:

  Title

  […]Here is a superb Weblog You may Come across Exciting that we Encourage You[…]

 72. braun 9095cc kirjoitti:

  Title

  […]Every once in a when we choose blogs that we study. Listed beneath would be the latest sites that we choose […]

 73. Porn World kirjoitti:

  Title

  […]we like to honor numerous other online web pages around the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 74. coin-banks.com kirjoitti:

  Title

  […]the time to read or stop by the subject material or web sites we have linked to beneath the[…]

 75. coin-banks review kirjoitti:

  Title

  […]very handful of web sites that take place to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 76. coin-banks bitcoin kirjoitti:

  Title

  […]Every after in a whilst we opt for blogs that we study. Listed beneath are the most recent web pages that we opt for […]

 77. magazin pescuit kirjoitti:

  Title

  […]below you’ll uncover the link to some web pages that we assume you’ll want to visit[…]

 78. coin-banks.com kirjoitti:

  Title

  […]please pay a visit to the web pages we follow, which includes this a single, because it represents our picks from the web[…]

 79. Bandar Judi kirjoitti:

  Title

  […]that would be the finish of this article. Here you will obtain some websites that we think you’ll appreciate, just click the links over[…]

 80. Title

  […]the time to study or take a look at the material or web pages we have linked to below the[…]

 81. recessed lights kirjoitti:

  Title

  […]we prefer to honor quite a few other web web pages around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 82. Title

  […]please take a look at the web-sites we stick to, which includes this a single, as it represents our picks in the web[…]

 83. hack clash royale kirjoitti:

  Title

  […]one of our guests lately proposed the following website[…]

 84. Title

  […]that is the finish of this write-up. Here you will come across some sites that we believe you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 85. Title

  […]Every the moment in a though we pick blogs that we read. Listed beneath would be the most recent web pages that we decide on […]

 86. Title

  […]the time to read or take a look at the content or web sites we’ve linked to beneath the[…]

 87. fuck kirjoitti:

  Title

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I love but don’t get a good deal of link really like from[…]

 88. Title

  […]we came across a cool web site that you simply may well love. Take a search for those who want[…]

 89. Title

  […]The details mentioned within the article are a few of the top accessible […]

 90. Title

  […]just beneath, are many completely not connected web-sites to ours, on the other hand, they are certainly worth going over[…]

 91. thigh wrap kirjoitti:

  Title

  […]very couple of sites that occur to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 92. Title

  […]one of our guests not too long ago advised the following website[…]

 93. Title

  […]we prefer to honor lots of other web sites around the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]

 94. Title

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they may be basically worth a go by, so possess a look[…]

 95. Title

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they are really worth a go by way of, so have a look[…]

 96. Title

  […]just beneath, are numerous entirely not connected web sites to ours, nevertheless, they’re certainly really worth going over[…]

 97. Title

  […]please visit the web pages we adhere to, like this a single, as it represents our picks in the web[…]

 98. Title

  […]please pay a visit to the web sites we comply with, like this a single, because it represents our picks from the web[…]

 99. Title

  […]Every as soon as inside a although we pick blogs that we read. Listed below are the most up-to-date internet sites that we choose […]

 100. Title

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they are essentially worth a go via, so have a look[…]

 101. mysql hosting kirjoitti:

  Title

  […]we came across a cool website which you may delight in. Take a appear for those who want[…]

 102. Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 103. Title

  […]Here is a great Weblog You may Find Interesting that we Encourage You[…]

 104. Title

  […]we like to honor lots of other internet websites around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 105. Title

  […]please visit the web pages we comply with, like this one particular, as it represents our picks in the web[…]

 106. Title

  […]Every when inside a while we choose blogs that we study. Listed below are the most recent websites that we opt for […]

 107. Title

  […]below you’ll uncover the link to some sites that we feel you need to visit[…]

 108. Title

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they’re basically really worth a go by means of, so have a look[…]

 109. Title

  […]we like to honor several other world wide web web pages around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 110. porno gratis kirjoitti:

  Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 111. porno kirjoitti:

  Title

  […]we like to honor numerous other world wide web internet sites on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 112. porno kirjoitti:

  Title

  […]that would be the end of this write-up. Here you’ll find some web-sites that we think you’ll enjoy, just click the links over[…]

 113. porno gratis kirjoitti:

  Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 114. porno gratis kirjoitti:

  Title

  […]Here are a number of the web pages we suggest for our visitors[…]

 115. videos porno kirjoitti:

  Title

  […]check below, are some absolutely unrelated web sites to ours, even so, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 116. porno gratis kirjoitti:

  Title

  […]The details talked about in the post are several of the best available […]

 117. porno gratis kirjoitti:

  Title

  […]we came across a cool internet site which you may well take pleasure in. Take a search should you want[…]

 118. porno kirjoitti:

  Title

  […]check beneath, are some totally unrelated sites to ours, having said that, they are most trustworthy sources that we use[…]

 119. videos porno kirjoitti:

  Title

  […]Here is a good Weblog You might Locate Interesting that we Encourage You[…]

 120. videos porno kirjoitti:

  Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nevertheless actually really worth taking a appear, whoa did a single understand about Mid East has got extra problerms also […]

 121. videos porno kirjoitti:

  Title

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I adore but don’t get quite a bit of link adore from[…]

 122. videos porno kirjoitti:

  Title

  […]very handful of internet sites that happen to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 123. porno gratis kirjoitti:

  Title

  […]always a big fan of linking to bloggers that I love but do not get a lot of link really like from[…]

 124. porno kirjoitti:

  Title

  […]Here is an excellent Blog You may Discover Intriguing that we Encourage You[…]

 125. porno kirjoitti:

  Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 126. Title

  […]the time to study or stop by the material or internet sites we’ve linked to below the[…]

 127. porno gratis kirjoitti:

  Title

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I enjoy but do not get quite a bit of link enjoy from[…]

 128. porno kirjoitti:

  Title

  […]The facts talked about inside the post are a few of the top accessible […]

 129. Val kirjoitti:

  Title

  […]usually posts some really fascinating stuff like this. If you’re new to this site[…]

 130. m2 irons australia kirjoitti:

  Title

  […]Here are a few of the web-sites we advise for our visitors[…]

 131. Title

  […]just beneath, are quite a few absolutely not connected web pages to ours, having said that, they’re surely really worth going over[…]

 132. Title

  […]although web sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they’re in fact really worth a go by way of, so have a look[…]

 133. Title

  […]please visit the websites we follow, which includes this one particular, because it represents our picks from the web[…]

 134. Title

  […]The facts talked about in the post are a few of the very best out there […]

 135. Title

  […]we prefer to honor several other world-wide-web sites around the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 136. Title

  […]we came across a cool web site that you simply may take pleasure in. Take a look when you want[…]

 137. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 138. Title

  […]here are some links to web-sites that we link to since we assume they are really worth visiting[…]

 139. Title

  […]usually posts some really intriguing stuff like this. If you’re new to this site[…]

 140. Title

  […]below you will locate the link to some websites that we assume you need to visit[…]

 141. Title

  […]Every after in a though we select blogs that we study. Listed beneath are the most up-to-date websites that we pick […]

 142. Title

  […]one of our guests not long ago proposed the following website[…]

 143. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless definitely worth taking a appear, whoa did one particular learn about Mid East has got a lot more problerms too […]

 144. پنجره kirjoitti:

  Title

  […]we came across a cool web page that you just might delight in. Take a appear in case you want[…]

 145. online movie kirjoitti:

  Title

  […]we like to honor many other online web-sites on the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 146. Title

  […]just beneath, are many totally not connected web-sites to ours, on the other hand, they are surely really worth going over[…]

 147. lesbian porn xxx kirjoitti:

  Title

  […]the time to study or check out the content material or sites we have linked to beneath the[…]

 148. Paleo Diet kirjoitti:

  Title

  […]always a big fan of linking to bloggers that I like but don’t get a great deal of link like from[…]

 149. Title

  […]please pay a visit to the web pages we stick to, which includes this one, as it represents our picks through the web[…]

 150. Title

  […]check below, are some entirely unrelated web-sites to ours, even so, they are most trustworthy sources that we use[…]

 151. Title

  […]below you’ll find the link to some web-sites that we consider you must visit[…]

 152. April O'Neil kirjoitti:

  Title

  […]below you will discover the link to some web pages that we believe you ought to visit[…]

 153. Jasmine Summers kirjoitti:

  Title

  […]we came across a cool site that you just might get pleasure from. Take a look when you want[…]

 154. Karter Foxx kirjoitti:

  Title

  […]below you will discover the link to some sites that we believe you’ll want to visit[…]

 155. Marley Brinx kirjoitti:

  Title

  […]Here is a good Blog You may Discover Intriguing that we Encourage You[…]

 156. Angela White kirjoitti:

  Title

  […]Here is a good Weblog You may Locate Fascinating that we Encourage You[…]

 157. August Ames kirjoitti:

  Title

  […]Here is a superb Blog You may Come across Exciting that we Encourage You[…]

 158. Title

  […]below you will come across the link to some web sites that we believe you should visit[…]

 159. April O'Neil kirjoitti:

  Title

  […]the time to read or check out the content or sites we’ve linked to below the[…]

 160. Anna Bell Peaks kirjoitti:

  Title

  […]very few internet sites that take place to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 161. Title

  […]the time to study or take a look at the content material or web-sites we’ve linked to beneath the[…]

 162. Title

  […]please visit the sites we stick to, which includes this 1, because it represents our picks from the web[…]

 163. Title

  […]very few web sites that take place to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 164. Title

  […]very few web-sites that take place to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly nicely worth checking out[…]

 165. porn kirjoitti:

  Title

  […]usually posts some quite intriguing stuff like this. If you’re new to this site[…]

 166. قیمت پنجره kirjoitti:

  Title

  […]always a big fan of linking to bloggers that I enjoy but do not get a whole lot of link appreciate from[…]

 167. Title

  […]always a big fan of linking to bloggers that I appreciate but do not get quite a bit of link adore from[…]

 168. Title

  […]just beneath, are quite a few absolutely not connected websites to ours, nevertheless, they are surely worth going over[…]

 169. Title

  […]just beneath, are quite a few completely not associated websites to ours, having said that, they’re surely really worth going over[…]

 170. Title

  […]here are some links to sites that we link to for the reason that we assume they’re worth visiting[…]

 171. Title

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I really like but do not get a good deal of link enjoy from[…]

 172. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nevertheless truly worth taking a appear, whoa did one particular learn about Mid East has got extra problerms too […]

 173. Title

  […]here are some links to internet sites that we link to simply because we consider they’re worth visiting[…]

 174. Title

  […]usually posts some very intriguing stuff like this. If you’re new to this site[…]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>