Tauko paikalla

Migreeni ja treenaaminen

Kyllä aika kulkee liukkaasti. Kohta on tämäkin kesä mennyt ja joulukuusen etsinä on aloitettava. Onneksi on muovikuusi vintillä, joten löytyy helposti.

Minun aikani on mennyt trenien aloittamiseen kevään sairattelun jälkeen ja Fitfarmin Liten tsemppihenkilönä kirjoiteluun. Näissä kahdessäkin on eläkeläiselle ihan tarpeeksi.

Kirjoitin Liten foorumipalstalle migreenistä ja se herätti siellä keskustelua ja samalla huomasin, että noin 550 000 suomalaisen migreenikon joukosta aika moni käy salilla.

Sen vuoksi laitan sen kirjoituksen myös tänne.

Lähtökohtaisesti ihmisen pää on kipeä vain satunnaisesti eli jos se on kipeä säännöllisesti, niin kyseessä on sitten jotain muuta.
Hieman pohjustusta kirjoitukseeni.
Itselläni on vaikeahoitoinen ns. aivorunkomigreeni, joka tarkoittaa sitä, että aivorungon hermoissa on tulehdus ja tulehduksen paikasta riippuen neurologisten oireiden ilmenemispaikka kehossa vaihtelee. Ne saattavat olla välillä varpaat – päälaki eli hermon kohde-elin määrittää oireen ja oireen sijainnin.
Migreenejä on erilaisia (http://fi.wikipedia.org/wiki/Migreeni), mutta yhteistä migreenille on se, että se on perustaltaan periytyvä, geneettinen, neurologinen ja parantumaton sairaus.
Korostan tässä sitä, että migreeniä ei voida siis parantaa – oireita voidaan vain lieventää ja kohtausten frekvenssiä vähentää. Jos joku on väittänyt, että migreeni voidaan parantaa esimerkiksi elämäntavoilla tai ravinnolla, on hän valehdellut.
On yksi fakta, joka jokaisen täytyy ottaa huomioon. Hoitamattomana migreeni voi olla tappava sairaus. Tämä sen takia, että se vaikuttaa voimakkaasti aivokemiaan ja tunkeutuu ainoana sairautena kaikille ihmisen elämän alueilla (fyysinen – psyykkinen – emotionaalinen) yhtä aikaa ja kroonisoituessaa suurentaa itsemurhariskiä (Headache 2012; may 52; s. 723 – 731; Breslau N et al).
Itselläni migreeniä ei osattu tunnistaa ja se sai rauhassa kroonisoitua rauhassa, kunnes vuonna 2002 migreeni tuhosi vasemman puolen kuulo- ja tasapainohermon. Tuloksena oli toisen korvan kuuroutuminen ja loppuiän kestävät tasapaino-ongelmat. Sen lisäksi vietin useita viikkoja sairaalassa sikiöasennossa maaten. Aivoilla vei ainkansa kun piti oppia suodattamaan vasemmalta puolelta tuleva virheinformaatio ja verata sitä oikealta tulevaan oikeaan informaatioon. Käyttöjärjestelmässä oli siis kuin virus.
Tätä ennen minulla oli ollut pääoireina närästys, niska- ja hartiasäky sekä epäkkäiden jäykkyys. Päänsärkyä oli vain krapulassa. Suurin oire oli närästys.

Luettelen tässä lyhyesti migreenin oireiden kirjoa.

Päänäsärky (silmän takana, ohimolla, otsassa, kallon pohjalla), silmien vippaisua silloin tällöin lukiessa ja riviä vaihtaessa, hammassärkyä, poskien särkyä, niskan jäykkyyttä ja särkyä, hartioiden jäykkyys ja särky, lapojen välin pistos ja särky, selkäsärky, rintapistos, pistos rintaan keskelle, kylkiluiden väliin pistos, henkitorven kipu / hengen ahdistus (kuin olisi astmakohtaus) yskä, joka tulee yllättäen, ripuli, umetus, vatsaoireet, joihin ei löydy syytä. sydänoireet, joihin ei löydy syytä, ärtynyt paksusuoli, vaginismi, nivuskipu / eturauhaskipu miehillä, naisilla emätinkipu, peräaukon kipu, kivut raajoissa ja ääreishermojen dysfunktiot, käsien vapina, halvausoireet raajoissa (esim. jalka jätättää tai käsi on voimaton), pahoinvointi ja väsymys, ruokahaluttomuus, masennus ja armoton vitutus, itkuherkkyys, vihaisuus ja ärtyisyys, tekee mieli makeaa, tekee mieli eristäyty, pakko-oireisuus ( itsellä on pakkomielteenä päästä saunaan ja pakko saada seksiä. Molemmat menevät ohi särkylääkkeellä), keskittymiskyvyttömyys ja niin edeelleen (migraine.com; Oliver Sacks: Migraine 1999; http://www.amazon.com/Migraine-Oliver-Sacks/dp/037570406X).
Kuten ylläolevasta näette, niin kyseessä on äärettömän monioireinen ja vaikeasti diagnosoitava sairaus. Itselläni on ollut suurin osa noista oireista, joten tiedän tarkalleen, mistä kirjoitan.
Emätinkipua en ole itse kokenut, mutta koska olemme migreeniperhe, niin perheestä löytyy kyllä senkin kokeneita. Kuten mainitsin, niin vaimoni, tyttäreni ja minä kärsimme samantyyppisestä migreenistä ja meitä hoitaa sama neurologi. Minulla ja tyttärelläni on sama lääkitys, mutta eri annokset ja vaimollani on täysin eri lääkitys. Tämäkin kuvaa migreeni vaikeutta hoidollisesti.
Migreenissä ei ole mitään kaavaa, miten sitä lääkitään. Lääkitys ja ns. ”hoidollinen terapeuttinen ikkuna” on täysin yksilöllinen, joka täytyy löytää. Tämä onnistuu vain migreenilääkärin (hoitaa vuosittain satoja migreenipotilaita, osallistuu tutkimukseen ja konferensseihin) toimesta, jolla on siihen kokemus ja tietotaito, sillä migreeniin ei ole erikseen lääkkeitä.
Lääkeinä käytetään pääsääntöisesti muiden sairauksein hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä. Migreenin hoitoon on tutkittu kunnolla vain kahta lääkettä. Topimax (topimaraatti, epilepsialääke) ja Botox. Minun hoidossa käytetään molempia. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25705314)
Tutkimuksessa, joka on yllä liitteenä (Chronic migraine – new treatment options.) on mainittu molemmat, Topimax ja Botox. Lisäksi siinä on mainittu ONS eli Occipitaalihermon (C2 – C3) sähköinen stimulaatio, mutta se ei ole Suomessa käytössä.
Kokenut lääkäri tietää kokemuksesta sen, millaiseen migreenityppiin mitäkin lääkettä voi koettaa, millä annoksella ja mitä sitten, jos se lääke ei toimi.
Olen siis ollut saman neurologin hoidossa vuodsta 2003 ja keskustellut hänen kanssaan kymmeniä tunteja mm. harjoittelusta ja siitä, miten se yhdistää tähän niin hankalaan sairauteen.
Tässä yksinkertainen lista, mitä huomioida:
1. PIDÄ HUOLI NESTETASAPAINOSTA!!!!!! Tämä on kaiken A ja O.
– käytännössä tämä takoittaa sitä, että aamulla herättyä on tankattava riittävästi nestettä ( 0.5 – 1 l), ennen treeniä sama ja treenin aikana vähintään 2 dl / 15 min. Itse olen sitä mieltä, että jos ei käy treenin aikan pissalla vähintää yhtä kertaa, niin tasapainno ei ole kunnossa.
– lisäksi treenin jälkeen on juotava ainakin 2 dl ennen palautusjuomaa. Tämä helpottaa myös palatusjuoman imeytymistä ohutsuolesta. Juo palautusjuoma kolessa osassa – 1 heti treenin jälkeen, 1 suihkun jälkeen ja 1 kotimatkan alettua.
– juo vettä aina ennen ruokailua ainakin 500 ml. TÄLLÄ ON MUUTENKIN MERKITTÄVÄ VAIKUTUS KEHON KOOSTUMUKSELLE!!
http://www.jnsbm.org/article.asp?issn=0976-9668;year=2014;volume=5;issue=2;spage=340;
Effect of excessive water intake on body weight, body mass index, body fat, and appetite of overweight female participants
”….The decrease in body weight, BMI, sum of skinfold thickness, and appetite score of overweight participants at the end of study period establishes the role of drinking excessive water in weight reduction, body fat reduction, and appetite suppression of participants…….”
Olettekin juoneet ylimääräistä vettä normaaliin verrattuna, mutta se milloin se juodaan on tässä tärkeää. Kokeilkaa juoda se siten, että juotte 500 ml (1/2 litraa) 30 min ennen aamiaista, lounasta ja päivällistä.
Tmän tutkimus oli kestänyt 8 vkoa ja tulokset olivat olleet tilastollisesti merkittäviä.
Sitä, miten vesi aktivoi elimistöä ei tutkimuksen mukaan ole täysin selvillä ja se vaatii lisätutkimusta. Sillä ei ole kuitenkaan tässä yhteydessä merkitystä.
– kun heräät yöllä pissalle muista juoda HIUKAN samalla. Tämä migreenin takia.
2. Säännöllinen päivärytmi. Varsinkin nukkumaan mennään samaan aikaan joka ilta.
3. Järjestä itsellesi rauhalliset uniolosuhteet ja hyvä unihygienia
– kuorsaava puoliso toiseen huoneeseen ja elukat pois sängystä!!!!!!!!!
– tutkimukset näyttäisivät, että etenkin naisilla hyvä yöuni ja stressin vähentäminen vaikuttaisivat migreenin vähentävästi
4. Jos migreenikohtauksia on enempi kuin silloin tällöin, mene lääkäriin ja hanki mahdollinen estolääkitys
– estolääkitys otetaan joka päivä ja se toimii kuten palomuuri viruksentorjunnassa
– hanki samalla mahdollinen kohtauslääke
– migfreenin hoito perustuu aina riittävään lääkitykseen, jolla poistetaan oireet ja estetään kohtaukset. Sen jälkeen voidaan tarkastella muita elämän osa-alueita kuten ravinto, elämätavat, stressi ym.
5. Pidä harjoituspäiväkirjaa, johon kirjaat olotilasi ja merkkaa siihen kaikki poikkeavuudet olossasi
– näin pääset jäljittämään migreenikohtauksen ennakoivat oireet, jota tulevat 1 – 3 pv ennen varsinasita kohtausta. Ennakoivan oireen tullessa ne on helppo katkaista ottamalla esim. 800 mg Buranaa, 1 tbl Clotamia, Indomtacin 2 tbl, Voltaren rapid tms. Yleensä tämä auttaa ja kohtaus jää väliin. Itselläni varma ennakoiva oire on silmien nykäisy vasemmalla, kuuron korvan suuntaan, lukiessa ja / tai suun limakalvojen kuivahtaminen ja paskan maku suussa, kipu jalkaterässä ym.
– jos sinulla on astma, et voi käyttää ns. AAS -lääkkeitä eli Buranaa, Clotamia, Asperinia ym ja ainoaksi mahdollisuudeksi jää Paracetamoli eli Panadol tai Panacod (BMJ, 2004, Jenkins C et al; BMJ. Feb 21, 2004; 328(7437): 434) Tämä ei kuitenkaan ole ehdoton kielto, sillä jos muuta mahdollisuutta ei ole, niin pieni astman pahentuminen on kestettävä. Itselläni Panadolilla ei ole mitään vaikutusta, joten käytän Indomatcinia tai Buranaa, vaikka astma ei siitä oiken tykkää.
6. Säännöllinen ruokailurytmi ja jotkut ovat saaneet apua jättämällä pois ns. fodmapp – hiilihydraatit.
– näistä saat listan, vaikka menemällä osoitteeseen http://artyneensuolenruokaa.blogspot.fi
7. Älä treenaa liikaa ja lepää aina kun tunnet itsesi väsyneeksi.
– migreenikohtauksen ratkaisee usein keskushermoston kokonaisrasituksen tila. Mikäli se nousee liian suureksi – PAM. Migreenikko ei voi seurata pilkun tarkasti, muuta kuin omaa kehoaan, mieltään ja uskoa omia olojaan. Hänen täytyy joustaa aina, kun olotila kertoo hänelle jotain erikoista, vaikka se olisi vain etiäinen. Tämä etiäinen on se ennakoivan oireen merkki.
– kun on tutkittu fyysisen rasituksen hoitavaa vaikutusta migreeniin on päädytty siihen, että 3 x 40 min aerobinen harjoitus / viikko olisi hyvä ja hoitava. Joka tapauksessa suositellaan yksilällistä harjoitusohjelmaa, joka ottaa huomioon migreenin (J Sports Med Phys Fitness. 2014 Jun 12.Koseoglu E et al; Cephalalgia. 2011 Oct;31(14):1428-38. doi: 10.1177/0333102411419681. Varkey E et al)
– edellisestä voidaan hyvn päätellä, että kova salitreeni huonosti toteutettuna on tuhoissa yhdistelmä ja liika on takuulla liikaa.
– itselläni on tilanne, jossa Bull on määritellyt minulle ruokaohjelmaa vain proteiini, hiilihydraatti ja rasva määrät ja niiden perusteella teen itse oman ruokavalioni. Harjoitusohjelmani sisältämät liikkeeet määrittelen itse. Tämä tietenkin sen vuoksi ja vain siksi, että osaan tehdä sen.
– Treenaan yhden lihasryhmän kerrallaan ja teen liikeet puhtaasti. Näin en rasita apulihaksia ja en nosta kehon kokonaismaitohappokuormaa korkealle, joten palautuminen on nopeampaa.
Palautumisajan laskemiseen käytän apuna subjektiivista arviotani treenin tehosta (asteikko 0 – 100%:a) ja RecoApp – ohjelmaa Iphonelle, joka laskee arvioni mukaan palautumisajan.(https://itunes.apple.com/us/app/recoapp/id591772331?mt=8)
8. Kartoita liikkeet, jotka eivät sovi sinulle. Vaihda ne tai tee pienillä painoilla.
– migreeni-ihmisellä näyttää avainasemassa olevan epäkkäät ja päänkääntäjälihas. Näitä hermottaa suoraan 11. aivohermo ja jotkut liikeet (maastaveto, olankohautus, pystysoutu) liian suurilla painoilla ja väärin suoritettuja saattaa antaa takaperoiseti ”potkun eli ärsykkeen” aivorunkoon ja siinä sitä taas ollaan. (epäkäslihas; sternocleidomastoideus
– samat kohdat on myös muistettava hieronnassa. Pääsääntöiseti niitä ei saa hieroa, sillä yleensä ne eivät ole jumissa, vaan ne saavat aivoista virheilmoiotukset ja luulevat olevansa jumissa. Hieronnassa luullaan epäkkään triggerpisteen kipua ja turvotusta jumiksi. Se on kuitenkin vain migfreenin kohde-elimeen aiheuttama oire, jonka sorkkiminen aiheuttaa migreenin pahenemisen. Itsellä epäkkääöt kestävät neulotelun( ns. kuiuvaneulahoito), mutta eivät voimaksta hierontaa.
– trigger -pisteisiin voi pistää Solomet / Solu – Medrol bupivacain pistoksen (sisältää Medrol kortisonia ja puudutetta), joka toimii minulla erityisen hyvin. Saman voi pistättää kallonpohjan kipeisiin hermonpäihin.
9. Jos olet lihava ja eritoeten jos kärsit metabolisesta oireyhtymästä – laihduta!!!
– Obesity, abdominal obesity and migraine: A cross-sectional analysis of ELSA-Brasil baseline data.
Santos IS1, Goulart AC2, Passos VM3, Del Carmen Molina M4, Lotufo PA5, Bensenor IM5. Tutkimus näyttää, että eritoten 35 – 49 vuotiailla lihavuus (painoindeksi yli 30) korreloi voimakkaasti päivittäisen migreenin kanssa.
– Migraine and obesity: metabolic parameters and response to a weight loss programme.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Migraine+and+obesity%3A+metabolic+parameters+and+response+to+a+weight+loss+programme.
Tässä taas on tutkittu nuoria ja laihduttamista ja migreeniä. Tulokset ovat hyviä ja laihduttaneet saaneet jopa migreenivapaan elämän.
– TOISIN SANOEN LAIHDUTTAMINEN KANNATTAA JA JOS OLET YLIPAINOINEN MIGREENIKKO – TÄMÄN PITÄISI OLLA SINUN PARAS MOTIIVISI PUDOTTAA PAINOA.

10. SITTEN TÄRKEÄÄ JA JOPA ELINTÄRKEÄÄ.
– jos sinulla on ponnistuspäänsärkyä ja/ tai yhdyntäpäänsärkyä, älä hyväksy lääkärin antaa diagnoosia primaarisesta ponnistupääsärystä, sillä sinulla voi olla aivojen korjaantuva vasokonstriktio-oireyhtymä (RCVS).

”Lähes kaikilla potilailla oireena on äkillinen kova päänsärky, joka saavutta maksiminsa alle minuutissa (thunderclap headache). Päänäsärky kestää tavallisimmin 1 – 3 tuntia, mutta kesto voi vaihdella muutamata minuutista useisiin tunteihin” (Duodecim 22 – 23 / 2014 s. 2295 – 2302).
Ko. artikkelin loppuyhteenvedossa todetaan, että primaarisen ponnistuspäänsäryn diagnosoinnissa RCVS on poissuljettava. Se voi olla myös migreenin ensi oire, joten se otettava huomioon kaikessa.

11. Ole täysin raitis
– itse olen sitä mieltä, että alkoholi ja migreeni eivät kuulu yhteen. Jos juo viinaa ja saa sitten migreenikohtauksia, niin on aivan turha vinkua.
– terveellinen elämäntapa ja viina eivöät myöskään kuulu yhteen. Itse olen kyllä juonut viinaa enemmän kuin tarpeeksi ja vuonna 2011 lopetin se kertaheitolla. Se jälkeen en ole juonut pisaraakaan – enkä juo. Jokainen voi itse päättää, juoko vai ei.

-Asiaa on tutkittukin ja migreenikkojen alkoholin käyttö on vähäisempää kuin terveiden, mutta krapula on pahempi ja sisältää migreenikohtaukselle ominaisia piirteitä.
Alcohol consumption and hangover patterns among migraine sufferers.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Alcohol+consumption+and+hangover+patterns+among+migraine+sufferers.

Olen yrittänyt tässä seilittää seköä migreeniä itsessään että migreenin kanssa treenaamista. Missään tapauksessa treenaamista ei kannata lopettaa, vaikka migreeni olisi vaikeakin.
Omat kokemukseni näyttävät, että sen kanssa pärjää ja se vaatii kuitenkin henkilökohtaisen ohjelman, mikäli aikoo aivan tosissaan treenata.
Valmentajan täytyy ymmärtää, että nyt on kyseessä asiakas, jolle ei voi tehdä ohjelmaa minkään sapluunan mukaan, vaan täytyy ottaa huomioon asiakkaan erikoistarpeet sekä ruokavaliossa (vaikka tieteellinen näyttö sen vaikutuksesta muun kuin viinan osalta onkin puutteellinen) että itse treeniohjelmassa.
Lisäravinteista itselläni on käytössä heraisolaatti, kreatiini (varauksella), glutamiini, kofeiini ja leusiini. Treenijuomana käytän Farmin OnTimea, joka toimii minulla hyvin. Treenijuomaa pidän yhtenä tärkeimpänä osana tätä palapeliä – pelkkä vesi ei riitä.
Kraetiini on varauksella sen vuoksi, että ison lääkekuorman rasittaessa munuaisia (kortisoni) kreatiinin antama lisätyppirasite voi olla liikaa. Leusiini on mukana sen vuoksi, että sillä lihasfbrilliinien proteiinisynteesi saadaan käynnistymään noin 3 – 4g annoksella ja ennen treeniä otettuna sen hyöty on suuri. Samalla jälleen tulee proteiinin (määrää/ painokg lasketaan) aiheuttaman typpimäärän mahdollinen lasku silloin kun medikaalisista syistä lääkemäärä on suuri.
Latureita ei ole käyttänyt aikoihin, niiden aiheuttaman pääsäryn vuoksi ja tämän hetkinen laturi on 30m gr heraisolaattia / banaani / 250 mg kofeiinia ja/ tai kuppi kahvia.
Monen migreenikon pitää olla kahvinkin kanssa varovainen sillä sekin saattaa aiheuttaa päänsärkyä. Itse olen kahvista riippuvainen ja otan sen riskin.
Joskus migreeni voi olla hyvin hankala ja kohtaukset pitkiä. Erilaiset infektiot (flunssa, influessa ym) voivat laukaista kohtauksen ja näiden infektioiden sammuttamiseen käytetyt antibiootit voivat myöskin sen tehdä. Jos nämä kummatkin yhdistetään, niin tilanne voi olla hyvinkin hankala.
Itselläni kesti influennssan jälkeinen migreenikohtaus viisi viikkoa ja loppui juuri tässä reilut viikko takaperin.Se katkaistiin Diamox – nimisellä glaukoomalääkkellä, Solu-Medrol – ja Botox -piikeillä. Ainut vika oli, että tuo Diamox ei sovi aina astmaatikolle, joten siinä kävi hieman huonosti, mutta kaikella on hintansa.

Astman ja migreeni yhdistelmä on hiukan hankala, sillä molemmat ruokkivat toinen toisiaan. Tämä tapahtuu vagushermon (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiertäjähermo) eli kiertäjähermon kautta. Tästä oli muutaman vuoden vääntöä, mutta neurologini ja keuhkolääkärini pääsivät yhteisymmärrykseen asiasta. Vagushermo on aivohermo ja tämä liittää sen migreeniin.
Vagus hermottaa mm. hengitystä, sydäntä ja suolistoa ja paljon muuta. tästä johtuu se, että kun astma on huonossa hoitotasapainossa, niin migreenikään ei voi olla kummoisessa kunnossa.
Molemmat on siis yritettävä hoitaa mahdollsimman hyvin.
Tämä tarkoittaa migreenin kohdalla tehokasta lääkitystä, sillä se on geneettinen ja neurologinen sairaus, joka ei parane. Ruokavaliot ym, vioivat vähentää oireita, mutta ne eivät sitä paranna.
Tutkimuksett näyttävät, että tietyt vitamiinit saattavat auttaa migreenin hallinnassa.
Riboflavin eli B2 -vitamiinin on katsottu olevan hyödyksi ja jos käyttää estolääkkityksenä epilepsialääkeitä (Topimax), niin B-ryhmä vitamiinilisä on syytä ottaa, sillä lääke itsessään kuluttaa B-vitamiineja.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24867851
Riboflavin and migraine: the bridge over troubled mitochondria.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23030537
CoEnzyme Q10 and riboflavin: the mitochondrial connection.
Riboflaviini kannattaa aina yhdistää Q10 koe- entsyymin kanssa.
Joissain tutkimuksissa on suositeltu nogreenipotilaille folattia, B2, B6 ja B12 vitamiinilisää ja sen lisäksi Q10 koe entsyymiä.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24040787
Do folate, vitamins B? and B?? play a role in the pathogenesis of migraine? The role of pharmacoepigenomics.
Sinulla on migreenikohtauksia, jotka kestävät turhan pitkään – minun kokemukseni mukaan. Pitkät kohtaukset voidaan katkaista Diamox lääkkeellä. Turha niitä on kärsiä.
Imigran nenäsuihke ei ollut minulle kaikista paras ja nykyään käytämn Maxalt rapitab suussa sulavia tabuja, joita otan 2 kerrallaan. Asian tunteva migreenilääkäri antaa yleensä erilasiet ohjeet lääkkeiden käytöstä kuin viralliset ohjeen ovat.
Periaatteessa estolääkkeen pitäisi normaalielämässä estää pahat kohtaukset. Hyvä estolääke löytyy vain kokeilemalla ja joskus estolääkkeen teho hiipuu. Yleensä hoito aloitetaan Triptaaneilla, jotka ovat hyviä ja halpoja.
Kohtauslääkkeen löytäminen on useiden kokeilujen takana. Almogran, Naramig, Imigran. Maxalt, Zomic, Relert. Nämä ovat niitä, joita itse olen kokeillut. kaikki toimivat ja toiset paremmin kuin toiset.
Pahoinvoitiin on syytä olla Primperan ja yksi hyvä, mutta helvetin kallis, on Zofran.
Lääkeitä on syytä käyttää etupainotteisesti ja aggressiivisesti. Se, joka väittää, että tästä selviää ”viherpiipertämällä” voi suksia hevon perseeseen.
Jos englanti sinulta sujuu, niin mene migraine.com sivuille. Helkkarin hyvät vertaissivut. Tilaa tykkäys ja seuranta faceen.

Vielä muutamia juttuja kahvipannullisen jälkeen….
Allaolevassa tutkimuksessakin on todettu, että migreeni on alidiagnosoitu ja alihoidettu sairaus.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25588281
Migraine is underdiagnosed and undertreated.
Eli moni sairastaa sitä tietämättään.
Lainaus migfreenin käypähoito suosituksesta:
”Migreeniä ehkäisevää lääkehoitoa harkitaan, jos
migreenikohtauksia on vähintään 3 kuukaudessa ja särkypäiviä on vähintään 5 kuukaudessa
kohtaukset hankaloittavat jokapäiväistä elämää
lääkitys ei tehoa tai haittavaikutukset hankaloittavat akuutin kohtauksen hoitoa”
Lähde: http://www.kaypahoito.fi/web/kh/potilaalle/suositus?id=khp00018
Nämä edellytykset pitäisi täyttyä migreeniä diagnoisoitaessa, mutta esimerkiksi minulla on niin omalaatuinen migreeni, että jos menen TK:n, niin saa pakkohoitopäätöksen psykiatriseen hoitoon. Normilääkäriltä en olisi saanut ikinä oikeaa diagnoosia, vaan minulle diagnosoitiin ensin keskussairaalassa ns. sudden deafness eli äkillinen kuulon menetys.
”Auraton migreeni
Potilaalla on ollut vähintään viisi päänsärkykohtausta, jotka ovat kestäneet 4–72 tuntia, ja kohtauksiin on liittynyt vähintään kaksi piirrettä ryhmästä A ja vähintään yksi piirre ryhmästä B:
A: 1) särky on sykkivää, 2) särky on toispuolista, 3) särky on kohtalaista tai kovaa ja estää normaaleja toimintoja tai 4) fyysinen aktiivisuus pahentaa särkyä
B: 1) pahoinvointi tai oksentelu, 2) valonarkuus tai 3) ääniherkkyys
Aurallinen migreeni
Potilaalla on ollut vähintään kaksi kohtausta, joissa on esiintynyt kolme seuraavista piirteistä:
auraoire
auran kesto yli 4 minuuttia tai 2 peräkkäistä auraa
auran kesto ei ylitä 60 minuuttia
auraa seurannut päänsärky alkaa 60 minuutin kuluessa.”
Lähde: http://www.kaypahoito.fi/web/kh/potilaalle/suositus?id=khp00018
Koeta ottaa reilusti vain 800 mg Buranaa heti kun tulee ennakkoaavistus oireista tai sitten 1000 mg parasetamolia
(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23633349).
Asperiinia voi hyvinkin käyttää lääkkeenä annoksella 500 mg / 1000 mg (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21883198;
Aspirin is first-line treatment for migraine and episodic tension-type headache regardless of headache intensity.)
Sitten on olemassa Jenkeissä oleva käskauppalääke Exedrin, jota meilä ei myydä, mutta siinä on 250 aspiriinia, 250 mg parasetamoolia ja 65 mg kofeiinia. Kofeiinia tehostaa särkylääkkeen vaikutusta. Siistä se voi tehdä itse meidän käsikauppalääkkeistä ja kokeilla.
Mikäli sairastaa astmaa, niin astmaan liittyy 5–10 %:ssa särkylääkeyliherkkyyttä, tyypillisesti asetyylisalisyylihapolle (ASA) ja sen sukuisille tulehduskipulääkkeille eli NSAID-lääkkeille (non-steroidal anti-inflammatory drugs). Jäljelle jää siis parasetamoli. Kannataa testata lääkeet tässä tapauksessa.
Lopuksi: Lievää versiota migreenistä ei ole. On vain lievät oireet. Omasta mielestäni ei missään olosuhteissa tarvitse kärsiä oiresta 2 -3 kertaa viikossa, vaan ne on hoidettava lääkityksellä kuntoon.
T: Pappa

178 replies
 1. Meri
  Meri says:

  Hei,

  Aloitin kaksi päivää sitten DIAMOXIN, olen ottanut sitä nyt 3 tabl eli yhden päivässä. Tänään siis kolmaspäivä. Minuun ongelmani on 4 päivän välein tuleva migreeniaura, Joten kysyisinkin onko sinulla aurallinen migreeni, johon olet saanut DIAMOXIA katkaisemaan kierteen? Millaisena annoksena sitä sait? Ja minulla myös astma ollut koko elämäni, miten Diamox sinulla vaikutti astmaan?

  Kiitos vastauksista :)

  Vastaa

Trackbacks & Pingbacks

 1. toys kids kirjoitti:

  Looking around

  I like to look in various places on the web, often I will go to Stumble Upon and read and check stuff out

 2. easy money online kirjoitti:

  Title

  […]we prefer to honor quite a few other net websites on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 3. locolingo app kirjoitti:

  Informative and precise

  Its hard to find informative and accurate info but here I found

 4. Title

  […]check below, are some entirely unrelated websites to ours, having said that, they are most trustworthy sources that we use[…]

 5. Title

  […]below you will uncover the link to some web pages that we believe you must visit[…]

 6. Looking around

  I like to surf in various places on the online world, regularly I will go to Stumble Upon and follow thru

 7. Title

  […]we came across a cool web site that you just might enjoy. Take a search in the event you want[…]

 8. Looking around

  I like to surf in various places on the online world, regularly I will just go to Digg and read and check stuff out

 9. Title

  […]here are some hyperlinks to web-sites that we link to simply because we believe they may be really worth visiting[…]

 10. Title

  […]please take a look at the web pages we comply with, such as this one, because it represents our picks in the web[…]

 11. Title

  […]below you’ll obtain the link to some web sites that we think you’ll want to visit[…]

 12. Rhymes for kIds kirjoitti:

  Dreary Day

  It was a dreary day here today, so I just took to piddeling around online and realized

 13. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nevertheless definitely really worth taking a search, whoa did one learn about Mid East has got far more problerms too […]

 14. Hindi Movie Trailer kirjoitti:

  Informative and precise

  Its hard to find informative and accurate information but here I found

 15. five little kirjoitti:

  Digg

  While checking out DIGG yesterday I found this

 16. Title

  […]the time to read or visit the content material or web-sites we have linked to below the[…]

 17. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 18. PJ Max kirjoitti:

  Digg

  While checking out DIGG yesterday I noticed this

 19. Dreary Day

  It was a dreary day here yesterday, so I just took to piddeling around online and found

 20. timing belt kirjoitti:

  Title

  […]Here is a good Weblog You might Locate Fascinating that we Encourage You[…]

 21. ounass kirjoitti:

  Looking around

  I like to look around the internet, regularly I will just go to Stumble Upon and read and check stuff out

 22. como consultar cpf kirjoitti:

  Title

  […]below you will discover the link to some web-sites that we believe you’ll want to visit[…]

 23. Title

  […]very couple of web sites that come about to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 24. game kirjoitti:

  Title

  […]check below, are some totally unrelated sites to ours, nonetheless, they are most trustworthy sources that we use[…]

 25. pig toys kirjoitti:

  Wikia

  Wika linked to this site

 26. News info

  I was reading the news and I saw this really cool topic

 27. Title

  […]The information mentioned within the post are some of the most effective available […]

 28. Learn Colors kirjoitti:

  Digg

  While checking out DIGG yesterday I noticed this

 29. Title

  […]below you’ll come across the link to some internet sites that we assume you’ll want to visit[…]

 30. Drake kirjoitti:

  Dreary Day

  It was a dreary day here today, so I just took to messing around on the internet and found

 31. Title

  […]just beneath, are many completely not associated websites to ours, nevertheless, they are certainly worth going over[…]

 32. work from home kirjoitti:

  Title

  […]the time to study or stop by the material or sites we have linked to below the[…]

 33. Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 34. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nonetheless actually really worth taking a appear, whoa did 1 find out about Mid East has got a lot more problerms too […]

 35. Title

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they’re actually really worth a go via, so possess a look[…]

 36. Wikia

  Wika linked to this site

 37. Title

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I appreciate but do not get a great deal of link appreciate from[…]

 38. Informative and precise

  Its hard to find informative and accurate info but here I noted

 39. Furnace repair kirjoitti:

  Title

  […]that would be the end of this post. Right here you’ll uncover some sites that we feel you will appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 40. Title

  […]we prefer to honor many other world wide web web pages on the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 41. Full Report kirjoitti:

  Title

  […]Here is an excellent Blog You might Come across Exciting that we Encourage You[…]

 42. Roofing Long Island kirjoitti:

  Title

  […]we came across a cool web page that you simply may possibly enjoy. Take a look in case you want[…]

 43. Title

  […]always a large fan of linking to bloggers that I really like but don’t get quite a bit of link like from[…]

 44. disney kirjoitti:

  Yahoo results

  While searching Yahoo I found this page in the results and I didn’t think it fit

 45. News info

  I was reading the news and I saw this really cool information

 46. Shawna kirjoitti:

  Title

  […]always a huge fan of linking to bloggers that I enjoy but do not get a good deal of link adore from[…]

 47. five little monkeys kirjoitti:

  Dreary Day

  It was a dreary day here today, so I just took to messing around on the internet and found

 48. 3D kirjoitti:

  Informative and precise

  Its difficult to find informative and accurate information but here I found

 49. wrong head kirjoitti:

  Tumblr article

  I saw a writer talking about this on Tumblr and it linked to

 50. fantasy kirjoitti:

  Digg

  While checking out DIGG today I found this

 51. Looking around

  I like to surf in various places on the online world, often I will go to Stumble Upon and read and check stuff out

 52. blazing key kirjoitti:

  Just Browsing

  While I was surfing today I saw a great article concerning

 53. Title

  […]very few web sites that come about to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]

 54. Just Browsing

  While I was surfing today I noticed a great post concerning

 55. Title

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I enjoy but do not get a whole lot of link really like from[…]

 56. zobacz kirjoitti:

  Title

  […]Every after in a whilst we decide on blogs that we study. Listed below would be the newest web sites that we pick […]

 57. casino online kirjoitti:

  Title

  […]Every after in a even though we select blogs that we study. Listed below are the most up-to-date web pages that we opt for […]

 58. Bugatti Veyron kirjoitti:

  Digg

  While checking out DIGG today I noticed this

 59. TRUSSARDI kirjoitti:

  News info

  I was reading the news and I saw this really cool information

 60. TRUSSARDI kirjoitti:

  Dreary Day

  It was a dreary day here yesterday, so I just took to messing around online and found

 61. http:// kirjoitti:

  Title

  […]here are some hyperlinks to web-sites that we link to for the reason that we feel they’re worth visiting[…]

 62. Strasbourg kirjoitti:

  News info

  I was reading the news and I saw this really interesting info

 63. Yahoo results

  While browsing Yahoo I found this page in the results and I didn’t think it fit

 64. Title

  […]we came across a cool web-site that you just may possibly appreciate. Take a appear for those who want[…]

 65. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nevertheless definitely really worth taking a appear, whoa did 1 understand about Mid East has got a lot more problerms also […]

 66. Title

  […]always a big fan of linking to bloggers that I really like but do not get a great deal of link love from[…]

 67. cr coins hack kirjoitti:

  Title

  […]here are some hyperlinks to internet sites that we link to for the reason that we believe they’re really worth visiting[…]

 68. Title

  […]one of our visitors lately encouraged the following website[…]

 69. Title

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I really like but really don’t get a whole lot of link enjoy from[…]

 70. Title

  […]Here are a number of the websites we recommend for our visitors[…]

 71. vpm kirjoitti:

  Title

  […]we came across a cool site which you could get pleasure from. Take a search in the event you want[…]

 72. anime series kirjoitti:

  Title

  […]one of our visitors lately advised the following website[…]

 73. کول دانلول kirjoitti:

  Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 74. clique aqui kirjoitti:

  Title

  […]very couple of sites that happen to become in depth below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 75. + d�info kirjoitti:

  Title

  […]one of our visitors not too long ago advised the following website[…]

 76. Title

  […]check below, are some completely unrelated websites to ours, nonetheless, they are most trustworthy sources that we use[…]

 77. Title

  […]usually posts some pretty exciting stuff like this. If you are new to this site[…]

 78. Title

  […]Here is a good Blog You might Come across Exciting that we Encourage You[…]

 79. bitcoin trading kirjoitti:

  Title

  […]Every after in a when we choose blogs that we read. Listed below are the most recent internet sites that we opt for […]

 80. Porn kirjoitti:

  Title

  […]always a big fan of linking to bloggers that I really like but don’t get a whole lot of link like from[…]

 81. Title

  […]just beneath, are various completely not associated websites to ours, nonetheless, they are surely really worth going over[…]

 82. coin-banks review kirjoitti:

  Title

  […]Here are a number of the sites we advocate for our visitors[…]

 83. coin-banks.com kirjoitti:

  Title

  […]check below, are some entirely unrelated sites to ours, even so, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 84. coin-banks kirjoitti:

  Title

  […]we prefer to honor numerous other net web pages on the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 85. coin-banks bitcoin kirjoitti:

  Title

  […]usually posts some pretty fascinating stuff like this. If you’re new to this site[…]

 86. magazin pescuit kirjoitti:

  Title

  […]always a major fan of linking to bloggers that I like but really don’t get a good deal of link enjoy from[…]

 87. Title

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I enjoy but really don’t get a great deal of link love from[…]

 88. پنجره kirjoitti:

  Title

  […]we came across a cool website that you just could possibly take pleasure in. Take a search in case you want[…]

 89. پنجره kirjoitti:

  Title

  […]here are some links to web pages that we link to due to the fact we assume they’re really worth visiting[…]

 90. brief boxer gay kirjoitti:

  Title

  […]the time to study or go to the subject material or web sites we’ve linked to beneath the[…]

 91. Title

  […]usually posts some quite exciting stuff like this. If you are new to this site[…]

 92. Title

  […]very handful of websites that happen to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out[…]

 93. Title

  […]below you’ll locate the link to some sites that we assume you need to visit[…]

 94. Title

  […]usually posts some really exciting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 95. buy zynga chips kirjoitti:

  Title

  […]very couple of websites that happen to be detailed below, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 96. read more kirjoitti:

  Title

  […]the time to study or check out the content material or websites we have linked to below the[…]

 97. Title

  […]please visit the web sites we follow, including this 1, as it represents our picks in the web[…]

 98. Title

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they are in fact really worth a go by way of, so have a look[…]

 99. bitch kirjoitti:

  Title

  […]please pay a visit to the internet sites we comply with, including this one particular, as it represents our picks through the web[…]

 100. Title

  […]Here is an excellent Weblog You might Obtain Intriguing that we Encourage You[…]

 101. Title

  […]Every when in a although we pick out blogs that we study. Listed beneath are the most up-to-date web pages that we select […]

 102. Title

  […]Every when in a even though we opt for blogs that we study. Listed beneath are the newest web-sites that we choose […]

 103. فروش توری kirjoitti:

  Title

  […]here are some links to internet sites that we link to mainly because we assume they are worth visiting[…]

 104. thigh wrap kirjoitti:

  Title

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 105. Title

  […]Here are a few of the sites we recommend for our visitors[…]

 106. Title

  […]just beneath, are a lot of absolutely not connected internet sites to ours, having said that, they are certainly worth going over[…]

 107. Title

  […]that will be the end of this article. Right here you will uncover some web sites that we believe you’ll value, just click the links over[…]

 108. Title

  […]Here are a number of the web pages we recommend for our visitors[…]

 109. Title

  […]we like to honor a lot of other online web sites on the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 110. Title

  […]usually posts some incredibly interesting stuff like this. If you are new to this site[…]

 111. Title

  […]always a large fan of linking to bloggers that I like but don’t get quite a bit of link appreciate from[…]

 112. Title

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I love but really don’t get a good deal of link appreciate from[…]

 113. Title

  […]very few internet sites that transpire to become in depth below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 114. Title

  […]we like to honor many other online web-sites around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 115. Title

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they may be actually really worth a go by way of, so possess a look[…]

 116. Title

  […]just beneath, are a lot of entirely not related web pages to ours, on the other hand, they may be certainly really worth going over[…]

 117. Title

  […]very handful of web-sites that take place to be detailed below, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 118. mysql hosting kirjoitti:

  Title

  […]please take a look at the websites we stick to, such as this one, because it represents our picks through the web[…]

 119. Title

  […]we came across a cool web site that you might love. Take a look in the event you want[…]

 120. porno kirjoitti:

  Title

  […]Here is an excellent Weblog You may Find Interesting that we Encourage You[…]

 121. porno gratis kirjoitti:

  Title

  […]very handful of web-sites that transpire to be detailed below, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

 122. porno kirjoitti:

  Title

  […]Here are several of the web-sites we recommend for our visitors[…]

 123. videos porno kirjoitti:

  Title

  […]always a large fan of linking to bloggers that I love but really don’t get a lot of link really like from[…]

 124. videos porno kirjoitti:

  Title

  […]here are some hyperlinks to sites that we link to simply because we think they’re worth visiting[…]

 125. videos porno kirjoitti:

  Title

  […]Here is a good Weblog You may Come across Interesting that we Encourage You[…]

 126. porno kirjoitti:

  Title

  […]we came across a cool site that you just could possibly delight in. Take a appear in case you want[…]

 127. videos porno kirjoitti:

  Title

  […]please check out the internet sites we comply with, such as this 1, because it represents our picks from the web[…]

 128. videos porno kirjoitti:

  Title

  […]Here are a few of the internet sites we advocate for our visitors[…]

 129. videos porno kirjoitti:

  Title

  […]please stop by the websites we comply with, which includes this a single, because it represents our picks in the web[…]

 130. videos porno kirjoitti:

  Title

  […]usually posts some incredibly intriguing stuff like this. If you are new to this site[…]

 131. porno gratis kirjoitti:

  Title

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 132. porno kirjoitti:

  Title

  […]please go to the web-sites we adhere to, which includes this one particular, because it represents our picks in the web[…]

 133. porno kirjoitti:

  Title

  […]very few websites that happen to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 134. Title

  […]below you will uncover the link to some internet sites that we feel you need to visit[…]

 135. Lazaro kirjoitti:

  Title

  […]usually posts some really exciting stuff like this. If you are new to this site[…]

 136. videos porno kirjoitti:

  Title

  […]we came across a cool web site that you could possibly enjoy. Take a appear when you want[…]

 137. videos porno kirjoitti:

  Title

  […]please check out the websites we adhere to, like this 1, because it represents our picks from the web[…]

 138. Title

  […]the time to read or visit the material or websites we have linked to below the[…]

 139. Title

  […]we came across a cool web page that you just could take pleasure in. Take a search when you want[…]

 140. Title

  […]check below, are some totally unrelated internet sites to ours, on the other hand, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 141. Title

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they are basically really worth a go as a result of, so have a look[…]

 142. Title

  […]that will be the finish of this article. Here you’ll discover some sites that we think you will enjoy, just click the links over[…]

 143. Title

  […]always a large fan of linking to bloggers that I love but really don’t get a whole lot of link love from[…]

 144. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated data, nonetheless definitely worth taking a search, whoa did one particular study about Mid East has got a lot more problerms as well […]

 145. Hunde t-shirts kirjoitti:

  Title

  […]here are some hyperlinks to web sites that we link to since we assume they are really worth visiting[…]

 146. پنجره kirjoitti:

  Title

  […]here are some links to web-sites that we link to because we think they may be worth visiting[…]

 147. Title

  […]very few websites that come about to become comprehensive below, from our point of view are undoubtedly nicely worth checking out[…]

 148. Title

  […]that would be the finish of this article. Here you’ll uncover some web pages that we assume you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 149. Title

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they may be basically really worth a go by way of, so possess a look[…]

 150. free online movies kirjoitti:

  Title

  […]we came across a cool site that you may possibly appreciate. Take a look if you want[…]

 151. Title

  […]the time to read or stop by the subject material or sites we’ve linked to beneath the[…]

 152. Paleo Diet kirjoitti:

  Title

  […]one of our visitors lately encouraged the following website[…]

 153. lesbian porn xxx kirjoitti:

  Title

  […]one of our guests not too long ago advised the following website[…]

 154. Dillion Harper kirjoitti:

  Title

  […]The details mentioned inside the report are a number of the top out there […]

 155. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine some unrelated information, nevertheless seriously really worth taking a appear, whoa did one particular master about Mid East has got additional problerms at the same time […]

 156. Marley Brinx kirjoitti:

  Title

  […]that would be the finish of this report. Right here you’ll find some web pages that we assume you will value, just click the hyperlinks over[…]

 157. Rayna Rose kirjoitti:

  Title

  […]we came across a cool website that you just may possibly take pleasure in. Take a look when you want[…]

 158. Jessie Volt kirjoitti:

  Title

  […]Here is a good Blog You might Come across Interesting that we Encourage You[…]

 159. Gina Gerson kirjoitti:

  Title

  […]usually posts some pretty fascinating stuff like this. If you’re new to this site[…]

 160. Elsa Jean kirjoitti:

  Title

  […]that may be the finish of this report. Here you will find some web-sites that we believe you’ll value, just click the links over[…]

 161. Rachel Starr kirjoitti:

  Title

  […]Here is a good Weblog You may Find Exciting that we Encourage You[…]

 162. Violet Starr kirjoitti:

  Title

  […]here are some hyperlinks to websites that we link to simply because we consider they are worth visiting[…]

 163. Title

  […]Every after inside a although we pick out blogs that we study. Listed beneath would be the latest internet sites that we choose […]

 164. Title

  […]just beneath, are many totally not associated web sites to ours, on the other hand, they’re certainly really worth going over[…]

 165. Title

  […]we like to honor numerous other world wide web web-sites around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 166. Title

  […]please go to the websites we comply with, including this one, as it represents our picks in the web[…]

 167. Title

  […]the time to read or stop by the content material or internet sites we have linked to beneath the[…]

 168. Title

  […]below you will uncover the link to some sites that we believe you need to visit[…]

 169. anal sex kirjoitti:

  Title

  […]we prefer to honor quite a few other world-wide-web web-sites on the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]

 170. قیمت پنجره kirjoitti:

  Title

  […]Here are a number of the internet sites we advocate for our visitors[…]

 171. Title

  […]we came across a cool web-site that you just may possibly take pleasure in. Take a appear should you want[…]

 172. Title

  […]although web sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they’re truly worth a go by means of, so have a look[…]

 173. Title

  […]although sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they may be really really worth a go as a result of, so have a look[…]

 174. Title

  […]Here are a few of the websites we advise for our visitors[…]

 175. Title

  […]very couple of websites that happen to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]

 176. alcohol consumption kirjoitti:

  Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless really worth taking a search, whoa did 1 learn about Mid East has got far more problerms also […]

 177. Title

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated information, nevertheless definitely worth taking a search, whoa did a single master about Mid East has got extra problerms as well […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>