Valmentaja ei anna syntejäsi anteeksi

Välillä ihmettelen valmentajana sitä miksi asiakkaat odottavat että annetaan lupa siihen että ohjeita ei haluta noudattaa. Miksi edes palkata valmentaja jos ei halua noudattaa ohjeita?

Aikuinen ihminen on kykenevä itse tekemään omia valintojaan ja niitä jopa täytyy pystyä tekemään. Mikä tärkeintä, jokaisen on itse otettava vastuu omista tekemisistään. Aina ei voi tukeutua valmentajaan ja jos tilanne on se , että lupa tarvitaan joka asiaan, on vaarana se että valintoja ei oikeasti tehdä omasta halusta vaan pakon edessä. Kukaan ei kuitenkaan voi valvoa ja pakottaa ketään mihinkään kuin vain ehkä hetken aikaa. Mopo lähtee käsistä heti kun valvontaa ei ole.

IMG_5974

Tilanteet joissa haetaan valmentajalta synnin päästöä ovat tyypillisesti niitä että kysytään lupaa poiketa ohjeista antamalla vaihtoehtoja, joista mikään ei ole järkevä. Esimerkkinä voisi olla vaikka se että asiakas on jo päättänyt ettei halua noudattaa treeniohjelmaa jostain syystä ja hän kysyy kumpi on pienempi paha, se että hän ei treenaa ollenkaan vai se että hän noudattaa itse säätämäänsä ohjelmaa ?  Toinen esimerkki voisi olla se, että asiakas ei pidä tekemästäsi ruokavaliosta ja hän kysyy kumpi on pienempi paha, se että hän saa tehdä omia muutoksiaan ruokavalioon vai se että hän ei noudata sitä ollenkaan?  Nämä ovat ääriesimerkkejä mutta pointti on se, että näitä tilanteita tulee vastaan joissa tavallaan kevyesti manipuloimalla yritetään saada valmentajalta siunaus siihen että ohjeita ei noudateta.

IMG_5972

Miksi aikuinen ihminen tarvitsee synnin päästöä sille että tehdään jotain luvatonta? Ymmärrän että lapsille täytyy asettaa tiukemmat rajat sekä valvoa heitä koska lapsi ei ole kykenevä itse aina tekemään oikeita ratkaisuja. Aikuinen ihminen pystyy kuitenkin itse ajattelemaan ja tietää myös huonojen valintojensa seuraukset. Tämä on tietynlaista vastuun karttamista. Eli ei olla valmiita noudattamaan ohjeita, eikä haluta ottaa siitä itse vastuuta. Koitan opettaa asiakkailleni että mikään ei ole kiellettyä eikä minulta tarvitse kysyä erikseen lupaa. Kyse on aina omista valinnoista ja kaikki on vapaaehtoista. Muutos tehdään aina omaa itseään varten, ei valmentajaa varten. Kukaan ei ole huonompi ihminen vaikka herkkuja uppoaa enemmän mutta se vaikuttaa aina tuloksiin. Se missä ristiriita ilmenee on tilanne jossa halutaan nimenomaan saada muutosta aikaan mutta ei olla valmiita ottamaan niitä vaadittavia askelia.

Jos aikuinen ihminen haluaa herkutella , hän saa sen tehdä mutta sitten ei myöskään saa valittaa valmentajalle että ei ole tyytyväinen ulkomuotoonsa ja ihmetellä miksi kehitystä ei tapahdu.  Terveellisen ruokavalion noudattaminen on elämäntapa jonka jokainen oppii jos haluaa ja on valmis tekemään töitä sen eteen. Hakemalla tukea siihen että lintsataan ohjeista on keino mennä sieltä mistä aita on matalin. Valmentaja tukee ja opettaa mutta hän ei pakota koskaan mihinkään. Valmentaja on auktoriteetti joka puskee ja kannustaa eteenpäin mutta ilman asiakkaan omaa halua sekä motivaatiota ei tule tuloksia. Kun itse oppii ottamaan vastuun omista valinnoistaan, oppii myös ymmärtämään sen että muutos ei olekaan niin vaikea.

 

 

 

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>